Op school heb je bijna wekelijks wel te maken met leerlingen, die zich stoten of blesseren. Vooral in de gymlessen zie je vaak dat leerlingen een enkel verzwikken of een lelijke val maken.
In deze training leer je signaleren wanneer je een ‘pijntje’ van een leerling serieus moet nemen en hoe je omgaat met fysieke klachten. Je leert beoordelen wanneer het verantwoord is om door te sporten (herkennen van de sportmedische grenzen voor het wel of niet verantwoord doorsporten), wanneer je (met spoed) professionele hulp moet inschakelen en je die op de juiste wijze moet (laten) alarmeren en zo nodig kunt assisteren en begeleiden.
Specifieke onderwerpen die in de training aan bod komen zijn: stoornissen in bewustzijn, ademhaling, bloedsomloop, uitwendige wonden, letsels van spieren, peesletsels, letsels van botten en gewrichten, letsels aan het hoofd en letsels door kou en warmte. Tot slot weet je welke effectieve blessurepreventieve maatregelen je kunt treffen tijdens bijvoorbeeld de gymles of andere buitenschoolse (sport-)activiteiten.